Moldvai Csángók is neveztek a hajdúdorogi II. Hazai Pálinka és Böllérfesztivál versenyén.
A 850 km-ről érkező magyar testvéreink saját szavukkal említették, hogy „haza jövünk”.
Mindenki szeretettel fogadta őket, és ők sem voltak szégyenlősek. Mintha mindig is ismerték volna az ittenieket velük együtt buliztak közösen. Két díjat is a magukénak tudhatnak, melyeket nagy örömmel fogadtak. Meg is érdemelték, hiszen olyan finom hagyományos csángó ételekkel kínáltak mindenkit, mint pl. a galuska (nálunk töltött káposzta más íz világgal), rostlapon sütött hurka puliszkával, és cibreleves.
Hét csapat indult reggel 6-kor egy hagyományőrző disznóvágást véghezvinni. Persze mindezt a mai előírások betartásával.
Közben a színpadon egész nap folyamatosan fellépők szórakoztatták a népet.
A csapatok jöttek-mentek egymáshoz persze jó kis haza pálinkát szorongatva a kezükben. Együtt ettek-ittak. Kínálgatta egyik a másikat és közösen táncoltak.
Soha nem látott fergeteges buli kerekedett belőle, ahol a csapatok nem a versengés szellemében gondolkoztak. Senkit nem érdekelt, hogy milyen helyezést ér el valamilyen versenyszámban, hanem mindenki csak jól akarta érezni magát ezen a hétvégén. Ez sikerült is maradéktalanul.
Volt, hogy 3-4 percre , megállt a munka, mert mindenki táncolt a szalmával megszórt talajon.
A tűzzsonglőrök bemutatója után az eredményhirdetés és a díjkiosztás zárta a napot.
Kategóriák és győztesek:
Legjobb pálinka: Jakufa
Legjobb édes sütemény: Vadászfiúcskák
Legjobb sós sütemény: Vadászfiúcskák
Legjobb hájas tészta: Csontdarálók
Legjobb torta: Vadászfiúcskák
Legvidámabb csapat: Csontdarálók
Legjobb fogópálinka: Jakufa
Legjobb forralt bor: Csángók
Legjobb hagymásvér: Egyorrú böllérek
Legjobb disznótoros tál: Amway
Legjobb toroskáposzta: FC bőrszalonna
Legjobb tepertő: FC bőrszalonna
Külön kategória: Legfinomabb ételkülönlegesség: Csángók
A Hajdúság legkiválóbb böllére: Horváth János
A böllérverseny helyezettjei:
I. Vadászfiúcskák
II. Amway
III. Csontdarálók
Fotók:
II.Hazai Pálinka és Böllérfesztivál Hajdúdorog 2017.02.18.