Egyre többen vagyunk!

Tavaly is több ezer darabbal bővült a hazai motorállomány.

A nullkilométeres járgányok száma nem annyira népszerű, mint a sikeresnek mondható 2013-as szezonban.Ehhez az is hozzájárult, hogy tavaly nem volt állami megrendelés, szemben az előző évvel, amikor négy tucat új BMW gazdagította a rendőrség állományát. Ha ezeket kivesszük leszámítjuk,nagyjából azonos számokat kapunk, vagyis polgári célú értékesítés szinte megegyezett 2013-ban,és 2014-ben.

többmotoros

A rendszám nélkül használt krossz motorok, endurók és robogók miatt csak tippelni lehet, hogy valójában hány motor is fut Magyarország útjain. A regisztrált mennyiség 160 ezer körül van, míg valós 6-700 ezer darab is lehet.

Nem szárnyal tehát az új motorok értékesítése a 2014 évi 1795 darabos mennyiséggel, ugyanakkor örömteli, hogy dinamikusan nő a hazai motorpiac, élen a külföldről származó, középkorú, 600-750 köbcentisekkel.

2010-ben mindössze három-négyezer importból származó használtmotor talált gazdára, addig tavaly csaknem 5500 gépre került magyar rendszám, s ebből 1944 darab 2005-ös vagy annál fiatalabb évjáratú volt.

A hazai motorok átlagéletkora messze tíz év feletti  (a tavalyi adatok alapján ez 14 év ), amiből leszámítjuk a korosodó MZ-ket, Pannóniákat és egyéb veteránokat, melyek inkább csak a statisztika, mintsem a valós, mindennapi közlekedés részei.

A robogók száma kb. hatodával zsugorodott Olaszországban és Németországban, azonban a nagymotorok jól fogytak, így tavaly 1,2 százalékos növekedést ért ez az összeurópai motorpiac

A közeljövőben gyökeresen megváltozik az európai motorpiac,aminek első eleme a 2016 januárjáról érvényes szigorítás.Jövőre már csak az Euro 4 környezetvédelmi normát teljesítő, blokkolásgátlóval felszerelt nagymotorok állhatnak forgalomba.2020-tól pedig az Euro 5 előírásait kell figyelembe venniük a gyártóknak az új modellek fejlesztésekor.

 

Sokat változott a hazai piac összetétele az elmúlt években.Hasonló mennyiség fogy a 125 cm3-nél nagyobb robogókból, és a csupasz motorokból.A chopperekből több fogy,mint a sportgépekből.

 

 


Category: HÍREK

About the Author


Comments are closed.

Időjárás

vasárnap26sze°°hétfő27sze°°kedd28sze°°
ESOTANC.HUHAJDúDOROG

njmediareklam180
 
matricamagnes180
 
hajduhirlogo
 
tempogumi120
 
mesfem180
 
fabiautoreklam
 

Archívum