Előző cikkemben már említettem, hogy az 1970-es évektől a 90-es évek közepéig a kártyanaptárakat felhasználva hogyan reklámoztak bizonyos termékeket, szolgáltatásokat, és más hasznos dolgokat. Most kitérek a közlekedésbiztonságra, amivel sokat segítettek, hogy meg tanuljunk kulturáltan részt venni a mindennapi közlekedésben. Legtöbbjük vicces, ugyanakkor komoly üzenetekkel bíró karikatúrákkal készültek.

 

Hogy segítsünk az idősebbeknek, hiszen ők nemzettek bennünket. Később, (ha minden jól megy) mi is azok leszünk, és majd nekünk is jó lesz, ha így tesznek az akkori fiatalok.

kb1   kb2
 

Különböző forgalmi helyzetekre hívták fel a figyelmünket.

kb3 kb4 kb5 kb6.1  kb6
 

A kresz táblák sokaságát kellett megtanulnunk.

kb7 kb8
 

Kerékpározással kapcsolatos fontos információk

kb9 kb10
 

A biztonsági öv használata már akkor is a top-on volt.

kb11 kb12 kb13 kb14 kb15
 

Akkoriban még komolyan vették, hogy gyalogos ne mászkáljon az úttesten. Ezzel ma már senki nem foglalkozik. Sem a törvényhozók, sem a közlekedők. Számtalanszor látom én is, hogy a gyalogjárda helyett az úttesten haladnak. Ez főleg a vidékre jellemző.

kb16 kb17
 

A kijelölt gyalogos átkelőhely (Zebra) akkor még mást jelentett. Csak ott lehetett átkelni a túloldalra, de csak úgy, hogy előtte figyelmesen szét kellett nézni. Előbb balra, majd jobbra, majd ismét balra. Ha nem jött autó, akkor át mehettem. Ha több autó jött valaki udvariasságból megállt és átengedett, ha nem akkor addig álltunk ott amíg el nem fogytak az autók. Ez volt a tuti. Most meg a gyalogos megy ész nélkül át rajta, mert „ a kocsinak úgyis meg kell állni”. Ha meg elgázolja egy kocsi, akkor a sofőr megy a börtönbe. Inkább a szabályváltoztatás ki találóját kellene oda tenni. Nem értik meg, hogy egy mozgó járműből nehezebb mindent figyelni, és észrevenni, mint gyalogosan álltó helyben szétnézni.

kb18 kb19 kb21kb20
 

A gyerekek tanítása és védelme fontos volt! Nem is volt annyi baleset!

Igaz, hogy akkor még nem volt annyi jármű, de ez nem lehet kifogás.

kb22 kb23 kb24 kb25
 

Az ittas vezetés tilalma érthető okokból már akkor is az egyik legfontosabb volt.

kb26 kb27 kb28
 

Egyik kedvencem, ami jól illusztrálja, hogy a záróvonalat ne lépjük át.

kb29
 

A motorosokkal már akkor is törődtek.

kb30  kb31
 

Még több kártyanaptár (összesen 79 db.) megnézhető itt >>>

2015.10.20.


Comments are closed.