autohuto

 

A tél közeledtével érdemes a hűtőfolyadék fagyáspontját beméretni, és magát a folyadékot szükség szerinti cserélni, vagy utána tölteni.

De vannak kérdések, amik felmerülnek bennünk:

 

 

 

Miért kell hűtőfolyadék? Mi is az a fagyálló?
Milyen időközönként cseréljük a hűtőfolyadékot?
Szabad e utántölteni, és mivel pótoljuk ha kevés van a rendszerben?
Kéket, pirosat vagy sárgát?
Mi legyen az elvárásunk a hűtőfolyadékkal kapcsolatosan?
Mi az etilén-glikol?
A fagyálló tényleg mérgező?
Mit tegyünk mérgezés esetén?

 

1.

  • Miért kell hűtőfolyadék? Mi is az a fagyálló?

A motorban keletkező hő elvezetésére szolgál.
Tulajdonképpen ha csak nyáron használnák a gépkocsit, a víz erre a célra megfelelne, de ekkor a korrózió veszélye is fennállna.
Azonban télen szükség van a fagyálló folyadékra.
Az évszakok váltakozása miatt tehát jobb olyan folyadékot használni, amit nem kell állandóan cserélgetni a változó hőmérsékletek miatt.
A hűtőfolyadékokban etilén-glikolt alkalmaznak, amely megfelelő dermedéspontot biztosít. Az etilén-glikolnak viszont nagy a korróziós hajlama, ezért egyéb adalékok mellett korróziós inhibitorokat is felhasználnak. Ezt a speciális etilén-glikol, víz és adalék keveréket hívjuk fagyálló hűtőfolyadéknak, amelynek jó a hővezető képessége, megfelelő a dermedéspontja, keni a vízpumpát és véd a korróziótól.

De honnan tudjuk meg, mennyi a folyadék dermedéspontja?

fagyallomero2

 

Amivel meg tudjuk mérni annak az eszköznek a neve refraktométer.
A legtöbb benzinkúton, vagy autósboltban tartanak ilyen mérőműszert, és ha megkérjük az ott dolgozót szívesen megvizsgálja nekünk.

 

fagyallomero

Nagyon egyszerű használni. Biztosan láttátok már, hogy a folyadékból a műszer tárgylemezére cseppent, majd összecsukja, és a fény felé tartva belenéz, majd leolvassa a dermedéspontot.
De Fontos, hogy az etilalkoholra (téli szélvédőmosó) kalibrált műszerrel ne mérjük a hűtőfolyadékunk dermedéspontját, vagy fordítva: etilén-glikol koncentrációra (téli fagyálló hűtőfolyadék) kalibráltat ne használjuk szélvédő mosó mérésére, mert nem lesz megbízható a mérés!

 

 

 

2.

  • Milyen időközönként cseréljük a hűtőfolyadékot?

Minden fagyálló folyadéknak más, és más az előírása a csere periódusát illetően.

fagyallo5 fagyallo3 fagyallo1

Ezt a gyártók fel is tüntetik a termék adatlapján, de általában 2-3 esetleg 5 év szokott lenni. Illetve függ a megtett km.-től is.

 

3.

  • Szabad e utántölteni, és mivel pótoljuk ha kevés van a rendszerben?

Amennyiben a folyadékszint nem éri el a megfelelő szintet, elég után tölteni a rendszert lehetőleg azzal a fagyállóval, amivel feltöltöttük, de lehet önteni bele desztillált vizet is, (csak, hogy ne képződjön vízkő a rendszerben) de vigyázzunk, mert akkor a dermedéspont változni fog. Aminek eddig 38 fok volt, most lehet, hogy csak 28 fok lesz.

autohuto2

Későbbi utántöltéssel pedig még tovább fog változni. Lehet, hogy már csak 19 fok lesz, és így tovább. Tehát erre azért ügyeljünk.

 

 

 

 

4.

  • Kéket, pirosat vagy sárgát?

 

fagyallo2fagyallo4fagyallo6
A szín nem határoz meg egyértelmű tulajdonságot.
Inkább azért használják, hogy más folyadékoktól elkülöníthető legyen, illetve a tartályban a folyadékszintet jobban lehessen látni.
Tehát ha a régi kék színűt keverjük egy másik színűvel olyan nagy probléma nem lesz. Esetleg nem 5 év múlva kell lecserélnünk, hanem 3 év múlva. Bár a gyártók azt tanácsolják, hogy ugyanazt a fajtát öntsük bele, mint ami már benne van.
Én a biztonság kedvéért azt javaslom, hogy külön egy kis kupában keverjük össze a kettőt és ha nincs semmi negatív elváltozás, (nem túrósodik össze) akkor nyugodtan bele önthetjük a járművünk kiegyenlítő tartályába.

 

5.

  • Mi legyen az elvárásunk a hűtőfolyadékkal kapcsolatosan?

1.Hűtés, azaz a motor által termelt hő elszállítása.
2.Fagyálló tulajdonság, azaz télen is használható legyen a járművünk.
3.Korrózióvédelem. Nos, azért nem jó a víz önmagában, mert az nem véd a korróziótól, hanem okozza.
4.Kompatibilitás a különböző fém és műanyag alkatrészekkel. Tehát a folyadékban használt összetevők ne károsítsák a hűtőrendszer alkatrészeit. Sőt, inkább védjék és karbantartsák.

A jól megválasztott fagyálló hűtőfolyadék növeli a motor élettartamát, megvédi a rendszert a korróziótól és nem károsítja a gumi- és műanyag alkatrészeket. Nyáron is biztosítja a hő elvezetést, keni a vízpumpát!

 

6.

  • Mi az etilén-glikol?

Egy sűrű halmazállapotú édeskés ízű, mérgező folyadék. Fagyálló folyadékként használják.
Vízzel kiválóan elegyedik, de apoláris oldószerektől különválik.
A folyadék fagyáspontját csökkenti.
A folyadék forráspontját emeli. A víz 100 fokon felforr. A fagyálló folyadék valamivel magasabb hőfokon kezd forrni.
Manapság már propilén-glikolt is használnak a termék előállítása során, melynek tulajdonságai nagyjából ugyanazok, mint az etilén-glikolnak, csak lényegesen kevésbé mérgező.

 

7.

  • A fagyálló tényleg mérgező?

Vigyázat Mérgező anyag!

Az etilén-glikol közepesen mérgező, embernél a minimális halálos dózis 1400 mg/testsúlykg, vagyis egy felnőtt esetében 75 ml, kb. fél pohárnyi. Veszélyességét az okozza, hogy édes ízű, ezért fennáll a nagyobb mennyiség elfogyasztásának veszélye.
A mérgezés első tünetei (30 perc-12 óra között) a központi idegrendszer működészavara, depressziója, ami szédülés, fejfájás, izomrángás formájában jelentkeznek. A második fázisra (12-36 óra) felgyorsult légzés és szívdobogás jellemző. A harmadik fázisban (24-72 óra) vesetájéki fájdalom, véres vizelet, eleinte sok, aztán kevés vizelet jelzi a vese károsodását, ami kómához és halálhoz vezet!

 

8.

  • Mit tegyünk mérgezés esetén?

KEZELÉSE :(Forrás: WEBBeteg.hu – Dr. Kónya Judit)

A beteg mindenképpen kórházi elhelyezést igényel!

Itassunk alkoholt a mérgezettel!

A gyógyulás kulcsa az időben megkezdett kezelés és az effektív terápia. A kezelés legfontosabb pontja, hogy a mentő hívásával egy időben, amennyiben biztosra vehető az etilén-glikol mérgezés, minél hamarabb itassanak a beteggel tömény alkoholos italt! Ez azért szükséges, mert etil-alkohol jelenlétében a lebomlásukért felelős közös enzim az alkohol mellett kevesebb etilén-glikolt képes metabolizálni, így kevesebb mérgező közti termék keletkezik, azaz csökken a toxicitás mértéke. Természetesen az alkohol is mérgező, de annak káros hatásai elmaradnak a fagyálló folyadék ártalmaitól.

2016.01.02.


Comments are closed.