Vannak olyan esetek, ahol többek magatartása kell ahhoz, hogy a baleset bekövetkezzen, és a büntetőjogásznak mindegyikük tevékenységét egyesével kell megvizsgálnia. Vegyünk egy ilyen példát! Maga a történet részben fiktív: ilyen formában, ahogy én most leírom, nem történt meg, többek között azért, mert az alapul szolgáló ügynek nem volt motoros érintettje. A sztori mégis tanulságos, mert olyan szabályszegések láncolata hozza létre, amit napról napra Önök is elkövetnek.

vanilyenhelyzetKétszer kétsávos úton járunk, amelyet egy alárendelt út keresztez. Az egyik irányban halad egy személygépkocsi, amelynek vezetője a kereszteződés előtt hirtelen kezd lassításba, mert észreveszi, hogy ott jár, ahol balra kell kanyarodnia. Közvetlenül mögötte egy motoros rohan, aki a hirtelen fékezést látva szintén fékezni kezd és elkormányoz balra, abban a reményben, hogy így elkerülheti az előtte haladóval való ütközést. Valaki egy furgonnal a motoros mögött halad, és látva a motoros fékezését, szintén intenzív fékezésbe kezd, de már későn. Nem tud megállni, ezért belerohan a motorba, amely a fékezés+elkormányzás+hátulról jövő ütközés hatására teljesen irányíthatatlanná válik, áthalad a szemközti sávba, és ott belerohan egy személygépkocsiba. A motoros lezuhan a motorról ‒ ami felborul ‒, és mozdulatlanul fekszik az úttesten, miközben döbbent arcok hajolnak fölé.
Akkor most ki a hibás? Mi az oka ennek a balesetnek? Aki a dominóhatást elindítja, azaz a járművezető, aki hirtelen fékezni kezd a sor elején. Azt azonban, hogy hirtelen fékezzünk, a KRESZ nem tiltja, sőt éppen arról rendelkezik, hogy a szabályos követési távolság esetén ütközés nélkül meg kell tudnunk állni az előttünk haladó mögött akkor is, ha az hirtelen fékez. Nyilvánvaló tehát, hogy az elöl haladó hirtelen fékezése nélkül ez a baleset nem történt volna meg, de ebből még nem következik az, hogy ő is a vádlottak padjára kerül. Az ő részéről nincs ugyanis szabályszegés, ami összefüggne a balesettel.

Forrás http://www.motorrevu.hu/beszamolo/balesetmegelozes_ok_es_okozat

ÍRTA: Kondorné dr. Kollár Zsuzsanna

 2015.11.28.


Comments are closed.